Groep 5B

 

Onze juffen:

 

                                                

juf Marja (ma-di-wo)          juf Frederique (do-vr)   

 

Er zijn 28 kinderen in onze klas.

BERICHTEN

19 dec 2019 - Fijne feestdagen!
Preview foto We wensen iedereen hele fijne feestdagen toe en een goede en gezonde start van het nieuwe jaar.

Geniet van de welverdiende vakantie en we zien jullie terug op maandag 6 januari 2020.

 


18 dec 2019 - Kerstdiner 2019
Preview foto Wat was het weer gezellig, ons kerstdiner.

Er waren heel veel lekkere (en gelukkig ook veel gezonde) hapjes gemaakt. De kinderen hebben ervan gesmuld. Tussendoor hadden we live muziek van onze eigen musicale kanjers: Ebru en Feline met hun viool en Rosemin op de gitaar. Er was zelfs een clubje zangeressen geregeld om met hen mee te zingen en het nog feestelijker te maken.


17 dec 2019 - Project beeldende kunst, thema identiteit "Zo ben ik" afgerond
Preview foto Waar voel je je thuis? Bij wie hoor je? Bij familie, klasgenootjes, de voetbalclub, een geloofsgemeenschap? Tijdens de cultuurlessen ging het de invloed van je omgeving op je identiteit. De leerlingen hebben verbeeld wie ze zijn met verschillende materialen, technieken en beelden. Ze maken een zelfportret en ontwierpen een mobile (hangend object). In de slotopdracht lieten ze zoveel mogelijk van zichzelf zien in een kijkdoos: ervaringen, hobby’s, idolen, uiterlijk, teksten, enzovoort. Zo creërden ze een compleet beeld van hun eigen (culturele) identiteit.

06 dec 2019 - Sinterklaas
Preview foto Wat was het fijn

om vandaag in groep 5 te mogen zijn.

Mooie gedichten en wat zijn ze verwend

met prachtige surprises, wat een knutseltalent!

 

 


27 nov 2019 - Rommelpiet en Strooipieten
Preview foto wo. 20 nov. was het weer zover. De rommelpieten waren geweest, wat een vreselijke troep hadden ze achtergelaten. Gelukkig was het, met de hulp van iedereen, zo weer opgeruimd.

Een week later kwamen er 2 Pieten langs in de klas. Dat was heel gezellig en we hebben samen een leuk liedje gezongen en erbij gedanst. En natuurlijk kregen we allemaal wat strooigoed.


16 nov 2019 - Diploma Rots en Water
Preview foto Vandaag kreeg we allemaal een echt diploma van de Rots en Water training. We hebben er veel van geleerd. Dank je wel juf Angela en juf Ariadne.

05 nov 2019 - Rots en Water training
Preview foto Begin dit schooljaar hebben we 8 extra lessen Rots en Water training gehad. Het doel is om onszelf sociaal wat sterker te maken. De belangrijkste voorwaarde is respect voor elkaar. Door middel van spellen en opdrachten zijn we hier mee aan de slag gegaan.

ROTS staat voor stevigheid, weten wat je wilt, maar kan ook zijn: starheid en te heftige reacties. WATER is meer communicatief, inleven, onderhandelen, maar kan ook zijn: te meegaand, geen grenzen kunnen stellen. Beide begrippen hebben dus hun sterke en zwakke kanten. De bedoeling is om van beide het goede te gebruiken. Dus: wel zeggen wat je niet goed vindt en wat je wilt, maar ook luisteren en open staan en compromissen kunnen maken. Sommige kinderen kunnen dus iets meer rots ontwikkelen en anderen meer water.

 

We oefenen (ook nu nog in de klas) met:

  • Voor jezelf opkomen
  • Kunnen merken wanneer een ander niet (meer) leuk vindt wat jij doet of zegt; en dan stoppen
  • Goed samenwerken
  • Meer zelfvertrouwen hebben, maar ook vertrouwen in een ander
  • Rustig blijven als je boos bent
  • Ruzies voorkomen of oplossen
  • Zeggen wat je voelt of denkt
  • Iets voor een groep durven zeggen of doen.

15 okt 2019 - Voorstelling De gebroeders Leeuwenhart
Preview foto Astrid Lindgren schreef de indrukwekkende jeugdroman De Gebroeders Leeuwenhart in 1973. Ze wilde kinderen troosten met dit verhaal. En dat is gelukt. Bijna vijftig jaar later is het voor veel mensen nog steeds het mooiste kinderboek dat ze ooit lazen. Je ziet dit avontuurlijke verhaal over dood, liefde en moed nu opnieuw in het theater.

 

De groepen 5 t/m 8 waren uitgenodigd om de try-out bij te wonen. De kinderen, leerkrachten en hulpouders hebben genoten van deze bijzondere voorstelling.


14 okt 2019 - Les: 'Michelina in de bieb '
Preview foto Vandaag zijn de naar de bieb geweest voor een leuke les in het kader van de Kinderboekenweek. Naast het voorlezen van een (stukje) leuk prentenboek moesten we allerlei opdrachten doen. 

02 okt 2019 - Schrijfster in de klas
Preview foto Vandaag begon de Kinderboekweek met als thema Op reis.

Na een gezamenlijke opening op de speelplaats, kwam (aan het eind van de ochtend) de schrijfster Marte Jongbloed in de klas. Ze schrijft o.a. de boeken over Herre, die we in de klas aan het lezen zijn.

In de nieuwe boeken die ze schrijft, komt een continent crosser voor. We mochten zelf gaan tekenen hoe die eruit zou kunnen zien. 

 

 


13 sep 2019 - Info middag voor de ouders
Preview foto Vanmiddag was de info middag. Er waren gelukkig heel wat ouders aanwezig. 

Naast wat algemene info, kregen de ouders de opdracht om zelf op zoek te gaan naar de antwoorden op diverse vragen die te maken hadden met onze klas. De kinderen konden hen daar goed bij helpen. 

 


10 sep 2019 - Bezoek Mauritshuis
Preview foto Vandaag zijn we naar het Mauritshuis geweest voor de les Schilderijen vertellen verhalen. We zijn er heen gegaan met bus 24 en dat ging supergoed.

In het museum gingen we in 2 groepen op pad. 

Tijdens deze les werd, bij een (voor de groepen wisselend) schilderij, het verhaal gelezen uit het boek Het meisje met de parel.  Vervolgens gingen we op zoek naar andere bijzondere schilderijen. Het is zo leuk om te zien hoeveel de kinderen zien in/op een schilderij. Ze waren super geïnteresseerd. Tenslotte mochten we samen een verhaal maken bij een van de schilderijen. Deze verhalen kunt u bewonderen op het prikbord bij de klas. 

Op weg naar de bus zijn we over het Binnenhof en langs de Ridderzaal gewandeld, om alvast te zien waar dinsdag de Gouden Koets aankomt en waar de Troonrede wordt voorgelezen.

 


03 sep 2019 - Naar de bibliotheek
We zijn vandaag voor de eerste keer dit schooljaar naar de bibliotheek aan de Fahrenheitstraat gegaan om boeken te lenen. 

Alle kinderen hebben een boek gekozen uit de A-boeken. Dit zijn boeken voor kinderen vanaf 7 jaar. Ze zijn leeftijds adequaat, wat wil zeggen dat het onderwerp geschikt is voor deze leeftijdscategorie. Het niveau van deze boeken is heel breed, van AVI M4 t/m E7. Geschikt dus voor ALLE kinderen. De volgende keer kunnen er ook boeken uit de B-serie worden gekozen. De C-boeken bevatten onderwerpen die geschikt zijn voor de hogere groepen, dus daar moeten ze nog even mee wachten. Belangrijk is dat ze een boek kiezen wat leuk is. Soms moet je even verder lezen dan de eerste pagina om dat te ontdekken.

Als het boek uit is, moeten ze er een (kort) boekverslag van maken. De Estafettelopers (de kinderen die al heel goed kunnen lezen) moeten er nog extra opdrachten mee maken in hun schrift. Wanneer dit goed is gelukt, kunnen ze een ander boek kiezen uit de kast of ruilen met een ander bieb boek.

Begin november is ons volgende ruilbezoek.