Groep 5A

Onze meesters:                                                                        Onze kinderen:

             

      meneer Snijders                        meneer Bruijnzeels                   (maandag t/m vrijdag)

(maandag t/m donderdag)                     (vrijdag)

 

Dus 2 meesters en 28 kinderen.

BERICHTEN

11 sep 2019 - Verhalen verzinnen bij schilderijen
Preview foto

We zijn met de bus naar het Mauritshuis gegaan. Daar hebben we veel beroemde schilderijen gezien: De stier van Potter, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, 't Puttertje, Soo voer gezongen, soo na gepepen en nog veel meer. De museumjuffrouw las een verhaal voor bij een schilderij. Daarna mochten we zelf een verhaal bij een schilderij bedenken.

 

Dit is ons verhaal bij De stier van Potter.

De stier krijgt het op zijn heupen

De boer leunde tegen een boom en keek naar zijn schaap, geit en stier. De boer ging op de stier zitten en zei: Ie-a! De stier ging heel wild doen. Van schrik sprong de kikker op en landde in de koeienvla. Hij was helemaal bruin. Hoe de stier ook sprong, de boer bleef op zijn rug zitten. "Dit is cool!", zei de boer. Toen het begon te regenen werd de stier nog drukker. Hij rende naar den Haag en van Den Haag rende hij naar Afrika. Met de boer op zijn rug en de geit ging erachteraan. In Afrika namen ze het vliegtuig terug naar de boerderij. En ze leefden nog lang en gelukkig.

 

En dit bedachten we bij Soo voer gezongen, soo na gepepen van Jan Steen.

Johan leert zijn lesje

Oma Annie van Roosendaal van Windenheuvel is jarig. De hele familie is op bezoek: Tante Betty en oom Geert, neefje Geurt en nichtje Teuntje en zelfs opa Jan. Neef Johan is niet uitgenodigd, want die haalt altijd flauwe grappen uit. Johan is stiekem toch gekomen. De wijn heeft hij omgeruild voor limonade en in de pijp heeft hij bellenblaas gedaan. Nu heeft hij zich verstopt onder tafel. De bediende schenkt tante Betty een glaasje wijn in: Gatsie, dit is toch geen wijn, dit smaakt naar limonade! Oom Geert pakt zijn pijp. Mag ik ook een trekje?, vraagt neefje Geurt. Als Geurt op de pijp blaast komt er geen rook uit, maar zeepbellen. Iedereen kijkt verbaasd om zich heen. Wat is er aan de hand? Het ziet ernaar uit dat we een extra gast hebben! Er klinkt gegiechel onder tafel. Neef Johan! Misschien moeten we hem een lesje leren! Oma Annie pakt een briefje en leest: Simsalabim, wat kan het ons schelen, neef Johan zal de hele avond op de doedelzak spelen! Uit het niets vliegt er een doedelzak in de handen van neef Johan en hij kan niet anders dan daar de hele avond met een beteuterd gezicht op spelen.


07 sep 2019 - Mauritshuis
Woensdag 11 november gaan we naar het Mauritshuis voor de les Schilderijen vertellen verhalen. We gaan met bus 24 en vertrekken om 9.45 uur van school. Ik verwacht ons rond 12.00 uur weer terug op school. De moeder van Xuan heeft groepskaarten voor het busvervoer geregeld. De les begint met een verhaal over een schilderij uit het boek Het meisje met de parel. Na dit verhaal zullen de kinderen het schilderij met andere ogen bekijken. Vervolgens gaan de kinderen op zoek naar andere bijzondere schilderijen. Tenslotte maken ze samen een verhaal bij een schilderij. De museumdocent zal ongetwijfeld aandacht schenken aan één van de meesterwerken van Rembrandt, dat kan niet anders in dit Rembrandtjaar (Hij overleed 350 jaar geleden).

 

 

https://www.leopold.nl/nieuws/het-meisje-met-de-parel-en-andere-verhalen-over-de-meesterwerken-van-het-mauritshuis/


06 sep 2019 - Naar de bibliotheek
We zijn vandaag voor de eerste keer dit schooljaar naar de bibliotheek aan de Fahrenheitstraat gegaan om boeken te lenen. De moeder van Karolien ging met de twee meesters mee. Juffrouw Linda van de bibliotheek ontving ons met open armen. De bibliotheek is een belangrijke partner van De Parkiet. Ze helpen ons met alles wat met lezen te maken heeft: de Kinderboekenweek, de Kinderjury, het voorleesontbijt etc. Dinsdag 5 november is ons volgende bezoek. Als kinderen voor die tijd het nu geleende boek uit hebben, dan mogen ze best een boek van huis meenemen. In de klas staat ook een kast vol boeken.