Groep 5A

Onze meesters:                                                                        Onze kinderen:

             

      meneer Snijders                        meneer Bruijnzeels                   (maandag t/m vrijdag)

(maandag t/m donderdag)                     (vrijdag)

 

Dus 2 meesters en 28 kinderen.

BERICHTEN

19 nov 2019 - Gedichten (gepaard rijm aa bb cc)
Preview foto Sinterklaas met de trein

 
Sinterklaas ging met de trein
en dat vind ik heel erg fijn.
De wagon met het paard
kon niet tegen de vaart.
Het was een grote reis
en Oh zo snel heeft voor alles een prijs.
 
Dex
 
Poes
 
Ik had eens een poes.
Ze heette Moes.
We gingen naar de tuin.
Ze rolde door het puin.
We gingen naar de boot.
En toen ging ze opeens dood.
 
Anaïs
 
Mijn oma
 
Mijn oma is dood,
maar ik ben groot.
Ik huil liever niet,
als iedereen het ziet.
Want dan gaan ze de hele tijd vragen stellen,
en moet ik het steeds weer opnieuw vertellen.

19 nov 2019 - Sinterklaas heeft pech (geschreven door Dex)
Preview foto Sinterklaas roept alle 100 Pieten bij elkaar en zegt: "Kunnen we gaan?" Alle 100 Pieten zeggen: "Ja Sint, we kunnen gaan!" En daar gingen ze! Na één of twee kilometer voeren ze verkeerde kant op: recht de mist in. Ze konden er ook omheen, maar dan duurde het nog een dag, dus dat deden ze niet. Ze gingen er recht doorheen. Sinterklaas vroeg aan Hoofdpiet: "Wat doen we nou weer Hoofdpiet? We zijn door de mist. Kunnen we er niet omheen?" "Neeeeeee Sinterklaas," zei de Hoofdpiet, "want dan duurt het nog een dag!" "Maar nu weet je nooit of we de verkeerde kant op gaan, maar ook niet of we goed gaan", zei de Sint. En ja hoor, ze gingen de verkeerde kant op. Ze gingen terug naar Spanje. Sinterklaas en de Pieten wisten helemaal niet dat ze verkeerde kant opgingen. Toen ze er waren zei Sinterklaas: "Dit lijkt op Spanje en niet op Nederland." Dus ze moesten weer terug. De mist was weggetrokken, maar er was nu storm op zee. Sinterklaas werd misselijk en moest spugen. Hij deed dat natuurlijk over boord.Toen kwam er een heel grote golf en de boot viel bijna om. Maar gelukkig zijn alle cadeautjes en Sinterklaas en zijn Pieten weer goed terecht gekomen. Na een paar uur zijn ze in de haven. Om 23.45 uur in de avond is Sinterklaas met Ohzosnel en zijn Pieten cadeautjes in de schoenen aan het doen. Maar toen Piet door de schoorsteen wilde zat hij klem. Sinterklaas duwde hem met een andere Piet naar binnen. Binnen vulde hij de schoenen met pepernoten, marsepein en snoepjes. En zo ging het bij alle andere huizen. Ook niet goed dus! Sinterklaas had een pechdag!

 


31 okt 2019 - Herfstonderzoek
Preview foto Zijn dat nou schaapjeswolken, kanteelwolken, vezelwolken of is het gewoon een condensspoor van een vliegtuig? Dit soort vragen stelden wij ons tijdens ons herfstonderzoek in de Bosjes van Poot. We keken natuurlijk niet alleen naar boven, het grootste deel van ons onderzoek richtte zich op de bodem van het herfstbos. Waren er schakels uit een voedselketen te zien? Een hoopje veren waar een kat zich te goed had gedaan aan een vogeltje? Door rupsen aangevreten bladeren? Met haringen en een stukje touw zetten we een onderzoeksterrein van een vierkante meter af en gingen aan de slag met lepels, petrischaaltjes en lepels. Er is veel te ontdekken Op zo'n klein stukje grond!

18 okt 2019 - De Betovering
Preview foto Dat ziet er spectaculair uit! Tien kinderen van onze klas hielpen mee met de belichting van de openingsvoorstelling van festival De Betovering.

17 okt 2019 - De Nachtwacht van de toekomst
Preview foto 350 jaar geleden overleed Rembrandt van Rijn. Als een kunstenaar over 350 jaar de opdracht krijgt een nieuwe Nachtwacht te maken, hoe zou dat kunstwerk er dan uit zien? De kinderen kregen ieder een fragment van Rembrandts Nachtwacht, waarop ze zijn figuren opnieuw moesten aankleden met futuristische kleding en futuristische attributen. Deze opdracht hoort bij de Culturele Spelen.

17 okt 2019 - Rembrandtesk theaterlicht
Preview foto We kregen vandaag van studenten van The Dutch Academy of Performing Arts (DAPA) een workshop theaterlicht. We probeerden het clair-obscur van de schilderijen van Rembrandt na te bootsen. Een aantal kinderen van onze klas helpt morgenavond met de belichting van de openingsvoorstelling van Festival De Betovering in de Koninklijke Schouwburg.

09 okt 2019 - Kunstenaar van de toekomst
Preview foto Als voorbereiding op de Culturele Spelen op vrijdag 18 oktober hebben we nagedacht over hoe de kunstenaar van de toekomst eruit ziet en wat hij allemaal nodig heeft om zijn kunstwerk van de toekomst te maken.

02 okt 2019 - Kinderboekenweek
Preview foto Vandaag ontvingen we schrijfster Marte Jongbloed in de klas. Zij nam ons mee op reis met Herre, de hoofdpersoon uit een door haar geschreven boekenserie. 's Ochtends en 's middags signeerde zij haar boeken in de hal van de school. Daar stond ook meneer Snijders in zijn boekenkraam waar hij door Paagman geleverde boeken verkocht.

26 sep 2019 - Zo ben ik
Preview foto Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) Ons eerste project dit schooljaar heet Zo ben ik.

We hebben naar mobiles gekeken van grote kunstenaars zoals Alexander Calder. Daarna hebben we van knaapjes zelf mobiles gemaakt. Aan de mobiles hangen dingen die iets zeggen over wie we zijn.


11 sep 2019 - Verhalen verzinnen bij schilderijen
Preview foto

We zijn met de bus naar het Mauritshuis gegaan. Daar hebben we veel beroemde schilderijen gezien: De stier van Potter, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, 't Puttertje, Soo voer gezongen, soo na gepepen en nog veel meer. De museumjuffrouw las een verhaal voor bij een schilderij. Daarna mochten we zelf een verhaal bij een schilderij bedenken.

 

Dit is ons verhaal bij De stier van Potter.

De stier krijgt het op zijn heupen

De boer leunde tegen een boom en keek naar zijn schaap, geit en stier. De boer ging op de stier zitten en zei: Ie-a! De stier ging heel wild doen. Van schrik sprong de kikker op en landde in de koeienvla. Hij was helemaal bruin. Hoe de stier ook sprong, de boer bleef op zijn rug zitten. "Dit is cool!", zei de boer. Toen het begon te regenen werd de stier nog drukker. Hij rende naar den Haag en van Den Haag rende hij naar Afrika. Met de boer op zijn rug en de geit ging erachteraan. In Afrika namen ze het vliegtuig terug naar de boerderij. En ze leefden nog lang en gelukkig.

 

En dit bedachten we bij Soo voer gezongen, soo na gepepen van Jan Steen.

Johan leert zijn lesje

Oma Annie van Roosendaal van Windenheuvel is jarig. De hele familie is op bezoek: Tante Betty en oom Geert, neefje Geurt en nichtje Teuntje en zelfs opa Jan. Neef Johan is niet uitgenodigd, want die haalt altijd flauwe grappen uit. Johan is stiekem toch gekomen. De wijn heeft hij omgeruild voor limonade en in de pijp heeft hij bellenblaas gedaan. Nu heeft hij zich verstopt onder tafel. De bediende schenkt tante Betty een glaasje wijn in: Gatsie, dit is toch geen wijn, dit smaakt naar limonade! Oom Geert pakt zijn pijp. Mag ik ook een trekje?, vraagt neefje Geurt. Als Geurt op de pijp blaast komt er geen rook uit, maar zeepbellen. Iedereen kijkt verbaasd om zich heen. Wat is er aan de hand? Het ziet ernaar uit dat we een extra gast hebben! Er klinkt gegiechel onder tafel. Neef Johan! Misschien moeten we hem een lesje leren! Oma Annie pakt een briefje en leest: Simsalabim, wat kan het ons schelen, neef Johan zal de hele avond op de doedelzak spelen! Uit het niets vliegt er een doedelzak in de handen van neef Johan en hij kan niet anders dan daar de hele avond met een beteuterd gezicht op spelen.


07 sep 2019 - Mauritshuis
Woensdag 11 november gaan we naar het Mauritshuis voor de les Schilderijen vertellen verhalen. We gaan met bus 24 en vertrekken om 9.45 uur van school. Ik verwacht ons rond 12.00 uur weer terug op school. De moeder van Xuan heeft groepskaarten voor het busvervoer geregeld. De les begint met een verhaal over een schilderij uit het boek Het meisje met de parel. Na dit verhaal zullen de kinderen het schilderij met andere ogen bekijken. Vervolgens gaan de kinderen op zoek naar andere bijzondere schilderijen. Tenslotte maken ze samen een verhaal bij een schilderij. De museumdocent zal ongetwijfeld aandacht schenken aan één van de meesterwerken van Rembrandt, dat kan niet anders in dit Rembrandtjaar (Hij overleed 350 jaar geleden).

 

 

https://www.leopold.nl/nieuws/het-meisje-met-de-parel-en-andere-verhalen-over-de-meesterwerken-van-het-mauritshuis/


06 sep 2019 - Naar de bibliotheek
We zijn vandaag voor de eerste keer dit schooljaar naar de bibliotheek aan de Fahrenheitstraat gegaan om boeken te lenen. De moeder van Karolien ging met de twee meesters mee. Juffrouw Linda van de bibliotheek ontving ons met open armen. De bibliotheek is een belangrijke partner van De Parkiet. Ze helpen ons met alles wat met lezen te maken heeft: de Kinderboekenweek, de Kinderjury, het voorleesontbijt etc. Dinsdag 5 november is ons volgende bezoek. Als kinderen voor die tijd het nu geleende boek uit hebben, dan mogen ze best een boek van huis meenemen. In de klas staat ook een kast vol boeken.