Nieuws

08 april 2019

#Wij zijn Nederland

Afgelopen dagen hebben de voorstellingen van #WijzijnNederland bij ons op school plaatsgevonden. #WijzijnNederland is een project bestaande uit vier verschillende klassenvoorstellingen. In iedere voorstelling, afgestemd op de leeftijdsgroep, krijgen leerlingen ruimte te participeren. Leerlingen filosoferen, maken en bouwen mee aan de voorstellingen in hun eigen klas.

#Wij zijn Nederland
Groep ½: Eiland. Op een bijzonder eiland is een klein mannetje de baas. Hij verzamelt op het strand schatten, die de zee speciaal voor hem achterlaat. ‘Van mij!’ roept het mannetje dan blij. Maar hoewel vanuit grote hoogte een wijze berg over hem waakt, mist het mannetje een speciale vriend. Als er op een dag een mens aanspoelt kan hij zijn geluk niet op. ‘Van mij’ roept hij uit! Maar daarmee lijkt de mens het niet eens. De kern van de voorstelling Eiland is: Samen leven is samen delen. 

 

Groep 3/4: Monster. Misschien heb je wel eens geklop gehoord tijdens de rekenles? Of zacht gesnurk dat uit het plafond leek te komen? Dat zijn namelijk de sporen van het monster. Op een dag komt de monsterbestrijdingsdienst de klas binnen. Ze hebben een melding gekregen want in jullie lokaal blijkt een monster te wonen. Hij leeft onder de vloer, tussen de muren en boven het plafond. En nu? De ene monsterbestrijder wil liever een monsterbevrijder zijn, dus er ontstaat al snel onenigheid. Wordt het monster bevrijd of bestreden, of mag het monster misschien zelfs blijven? De kern van de voorstelling Monsters is de vraag: Hoe benader je iets dat je niet kent; met angst of nieuwsgierigheid? 

 

Groep 5/6: Grensrechters. In Grensrechters trekken Maxime en Charlie een grens in de klas. De ene helft van de klas is nu het land van Maxime en de andere helft het land van Charlie. Zij volgen namelijk de ‘premier opleiding’ en lopen deze middag stage in jullie klas. Charlie laat zijn/haar onderdanen direct marcheren en een volkslied zingen, terwijl Maxime in een kring luistert naar alle ideeën van zijn/haar burgers over hoe zij het land willen inrichten. Want welke wetten en regels zouden er zijn in jouw ideale land? Is het ene land altijd beter of slechter dan het andere? En waarom zijn er eigenlijk grenzen? In deze interactieve voorstelling dagen Charlie en Maxime de kinderen uit om na te denken over hun idealen, over wat goed of rechtvaardig is en wat het betekent om burger te zijn van een land. De kern van de voorstelling Grensrechters is de vraag: Hoe geef je leiding aan een land; beslis je samen of beslis je alleen? 

 

Groep 7/8: Twee/Eenheid Het is het beste om zoveel mogelijk op elkaar te gaan lijken. Zo spreken twinfluencers Jack en Joey wanneer zij de klas binnen komen. De tweeling verdeelt de klas daarom in koppels en spoort hen aan vanaf nu óók als tweeling door het leven te gaan. Als ‘wij’ sta je immers altijd sterker. Al snel ontstaan er echter scheurtjes in het ‘wij’ van Jack en Joey. Zij beweren een echte tweeling te zijn, maar hoe komt het dan dat Joey zich telkens moet aanpassen aan Jack? Moet je als ‘wij’ eigenlijk precies hetzelfde zijn? En als de ‘wij’ jou niet meer bevalt, kun je hem dan veranderen of moet je er dan uit? De kern van de voorstelling Twee/Eenheid is de vraag: Wie ben ik ten opzichte van de ander?